hétköznapjaink

család, gyerekek, fözés, sütés, kiskert, nyugdíjasok életvitele

A sütés nem éppen a legkedvesebb elfoglaltságom, de azért minden hétvégén sütök valamit.

Svéd kókuszos szelet

Hozzávalók a tésztához

6 tojássárgája, 100 g cukor, 125 ml víz, 125 ml olaj, 6 tojásfehérje, 100 g cukor, 250 g liszt, ½ csomag sütöpor, 30 g kakaó, egy kis üveg lekvár

Krém:

½ l tej, 2 csomag csokoládés pudingpor, 250 g Rama, 100 g porcukor, 150 g kókuszreszelék 1 csomag van.cukor

Máz:

1 tábla keserü csokoláde, 3 leveses kanál olaj.

Megszórni: kókusz reszelék

Tészta

A tojássárgákat a (100 g) cukorral és vízzel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk az olajat. Tojásfehérjékböl a másik 100 g cukorral kemény habot verünk és hozzákeverjük a sárgájákból készült masszához. A lisztet összekeverjük a sütöporral és a kakaóval majd fokozatosan könnyedén a tojásos krémbe keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 160 °C-os sütöben kb. 25 percig sütjük A tésztát langyosra hütjük és kiborítjuk a tepsiböl. A rajta lévö sütöpapírt nedves konyharuhával áttörüljük és óvatosan lehúzzuk.

Krém

A két csomag pudingporból, tejböl és a porcukor feléböl sürü pudingot fözünk és hagyjuk kihülni. A Ráma margarint, vaniliás cukrot és a porcukor másik felét habosra keverjük majd fokozatosan hozzákeverjük a kihült pudingot. Végül hozzákeverjük a kókuszreszeléket.

A kisült tésztát megkenjük vékonyan lekvárral és erre rákenjük a krémet. Minimum 1 órát kell hűteni, hogy jól megdermedjen. A csokit forró víz fölött felolvasztjuk hozzáadjuk az olajat elkeverjük és ráöntjük a sütemény tetejére. Mikor a csokimáz félig kihült megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel. Forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük.

Nagyon finom süti, nem túl igényes az elkészítése és ami nekem fontos nem is nagyon édes.


sved_kokuszos_szelet.png

Túrós kalács morzsával

Hozzávalók

Tészta:

450 g félgrízes liszt , 30 g élesztö, ¼ liter langyos tej, 50 g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, csipetnyi só

Töltelék: 200 g puha vaj, 200 g porcukor, 3 tojás, 1 kg túró, 40 g maizena, csipetnyi só, 1 citrom rezselt héja

Morzsa: 350 g grízes liszt, 200 g porcukor, csipetnyi só és örölt fahéj, 200 g vaj

Elkészítés.

A lisztet egy tálba szitáljuk, picit megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, vajat . A ¼ liter langyos tejet elkeverjük 2 kávéskanál cukorral és felfuttatjuk a 30 g élesztövel. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez és kb. félig kidagasztjuk. Összegyúrjuk és utánna kidagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagosodik a tészta, és szintén elválik a tál falától. A tésztát 30 percig kelesztjük.

A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük , hozzáadjuk a tojásokat, túrót, maizenát, reszelt citromhéjat , jól összekeverjük. A megkelt tésztát kisikáljuk és vajjal kikent tepsire helyezzük. Rákenjük a túrótölteléket.

 A morzsához egy kis tálban kézzel összekeverjük a cukrot, a lisztet, pici sót és a fahéjat, majd belemorzsoljuk a vajat. Elkeverjük és a túrótöltelékre morzsoljuk.

A kalácsot még 15 percig kelni hagyjuk és elömelegítet sütöben             180-200 °C-nál 20-25 percig aranysárgára sütjük


turos_kalacs.png



Ropogós rudacskák

200 g étcsokoládé, 150 ml tejszín, 2 kávéskanál rum, 60 g porcukor, 300 g piskóta vagy más háztartási keksz, 150 g örölt mandula (mogyoró), 100 g apróra vágott dió vagy mogyoró, 1 leveses kanál porcukor.

Elkészítés:

A csokoládét feltördeljük apró kockákra, tálba helyezzük és ráöntjük a tejszínt. Göz fölött kevergetjük amíg a csokoládé felolvad. Utánna levesszük a tüzröl. A piskótát v. kekszet ledaráljuk.

A felolvasztott csokoládéhoz hozzáadjuk a porcukrot, ledarált piskótát az örölt mandulát és a rumot. Alaposan összekeverjük és egy éjszakára a hütöbe rakjuk.

A pihentetett tésztából rudacskákat formálunk. Az apróra vágott diót szárazan megpírítjuk és mielött kész megszórjuk az 1 kanál porcukorral egy picit hagyjuk karamelizálódni.

Végül a csokirudacskákat megforgatjuk a porcukros dióban.


ropogos_rudacskak.png



Zserbó

Hozzávalók: (kb. 60 szelethez)

a tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg Rama, 10 dkg porcukor, 1 dl tej, 3 dkg élesztö, 2 tojássárgája, 0,5 dl rum, só.

a töltelékhez: 40 dkg darált dió, 40 dkg sürü baracklekvár, 20 dkg porcukor,

a bevonathoz: 15 dkg étcsokoládé.

A tésztához a lisztet a Ramával összemorzsoljuk majd a tejben megfuttatott élesztövel, tojássárgákkal, cukorral, rummal, csipetnyi sóval alaposan összegyúrjuk. Legalább egy órán át hütöszekrényben pihentetjük. Ezalatt a töltelékhez a lekvárt , diót és porcukrot összekeverjük. Utánna a tésztát háromfelé vágjuk és tepsinagyságúakra nyújtjuk. Kikent tepsire fektetjük az elsö lapot rákenjük a töltelék felét, majd erre a második lapot és rákenjük a töltelék másik felét. Végül a harmadik lappal betakarjuk. Tojássárgájával megkenjük , villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük. Ezután tojássárgájával ismét megkenjük és elömelegített sütöben 180 º fokon kb 45 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihülni majd a tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Ha megdermedt hosszúkás 5x2 centis szeletekre vágjuk.

zserb.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 1
Heti: 22
Havi: 47
Össz.: 11 962

Látogatottság növelés
Oldal: sütés
hétköznapjaink - © 2008 - 2024 - gondjaim.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »