A sütés nem éppen a legkedvesebb elfoglaltságom, de azért minden hétvégén sütök valamit.
Svéd kókuszos szelet
Hozzávalók a tésztához
6 tojássárgája, 100 g cukor, 125 ml víz, 125 ml olaj, 6 tojásfehérje, 100 g cukor, 250 g liszt, ½ csomag sütöpor, 30 g kakaó, egy kis üveg lekvár
Krém:
½ l tej, 2 csomag csokoládés pudingpor, 250 g Rama, 100 g porcukor, 150 g kókuszreszelék 1 csomag van.cukor
Máz:
1 tábla keserü csokoláde, 3 leveses kanál olaj.
Megszórni: kókusz reszelék
Tészta
A tojássárgákat a (100 g) cukorral és vízzel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk az olajat. Tojásfehérjékböl a másik 100 g cukorral kemény habot verünk és hozzákeverjük a sárgájákból készült masszához. A lisztet összekeverjük a sütöporral és a kakaóval majd fokozatosan könnyedén a tojásos krémbe keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 160 °C-os sütöben kb. 25 percig sütjük A tésztát langyosra hütjük és kiborítjuk a tepsiböl. A rajta lévö sütöpapírt nedves konyharuhával áttörüljük és óvatosan lehúzzuk.
Krém
A két csomag pudingporból, tejböl és a porcukor feléböl sürü pudingot fözünk és hagyjuk kihülni. A Ráma margarint, vaniliás cukrot és a porcukor másik felét habosra keverjük majd fokozatosan hozzákeverjük a kihült pudingot. Végül hozzákeverjük a kókuszreszeléket.
A kisült tésztát megkenjük vékonyan lekvárral és erre rákenjük a krémet. Minimum 1 órát kell hűteni, hogy jól megdermedjen. A csokit forró víz fölött felolvasztjuk hozzáadjuk az olajat elkeverjük és ráöntjük a sütemény tetejére. Mikor a csokimáz félig kihült megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel. Forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük.
Nagyon finom süti, nem túl igényes az elkészítése és ami nekem fontos nem is nagyon édes.
Túrós kalács morzsával
Hozzávalók
Tészta:
450 g félgrízes liszt , 30 g élesztö, ¼ liter langyos tej, 50 g vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, csipetnyi só
Töltelék: 200 g puha vaj, 200 g porcukor, 3 tojás, 1 kg túró, 40 g maizena, csipetnyi só, 1 citrom rezselt héja
Morzsa: 350 g grízes liszt, 200 g porcukor, csipetnyi só és örölt fahéj, 200 g vaj
Elkészítés.
A lisztet egy tálba szitáljuk, picit megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, vajat . A ¼ liter langyos tejet elkeverjük 2 kávéskanál cukorral és felfuttatjuk a 30 g élesztövel. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez és kb. félig kidagasztjuk. Összegyúrjuk és utánna kidagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagosodik a tészta, és szintén elválik a tál falától. A tésztát 30 percig kelesztjük.
A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük , hozzáadjuk a tojásokat, túrót, maizenát, reszelt citromhéjat , jól összekeverjük. A megkelt tésztát kisikáljuk és vajjal kikent tepsire helyezzük. Rákenjük a túrótölteléket.
A morzsához egy kis tálban kézzel összekeverjük a cukrot, a lisztet, pici sót és a fahéjat, majd belemorzsoljuk a vajat. Elkeverjük és a túrótöltelékre morzsoljuk.
A kalácsot még 15 percig kelni hagyjuk és elömelegítet sütöben 180-200 °C-nál 20-25 percig aranysárgára sütjük
Ropogós rudacskák
200 g étcsokoládé, 150 ml tejszín, 2 kávéskanál rum, 60 g porcukor, 300 g piskóta vagy más háztartási keksz, 150 g örölt mandula (mogyoró), 100 g apróra vágott dió vagy mogyoró, 1 leveses kanál porcukor.
Elkészítés:
A csokoládét feltördeljük apró kockákra, tálba helyezzük és ráöntjük a tejszínt. Göz fölött kevergetjük amíg a csokoládé felolvad. Utánna levesszük a tüzröl. A piskótát v. kekszet ledaráljuk.
A felolvasztott csokoládéhoz hozzáadjuk a porcukrot, ledarált piskótát az örölt mandulát és a rumot. Alaposan összekeverjük és egy éjszakára a hütöbe rakjuk.
A pihentetett tésztából rudacskákat formálunk. Az apróra vágott diót szárazan megpírítjuk és mielött kész megszórjuk az 1 kanál porcukorral egy picit hagyjuk karamelizálódni.
Végül a csokirudacskákat megforgatjuk a porcukros dióban.
Zserbó
Hozzávalók: (kb. 60 szelethez)
a tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg Rama, 10 dkg porcukor, 1 dl tej, 3 dkg élesztö, 2 tojássárgája, 0,5 dl rum, só.
a töltelékhez: 40 dkg darált dió, 40 dkg sürü baracklekvár, 20 dkg porcukor,
a bevonathoz: 15 dkg étcsokoládé.
A tésztához a lisztet a Ramával összemorzsoljuk majd a tejben megfuttatott élesztövel, tojássárgákkal, cukorral, rummal, csipetnyi sóval alaposan összegyúrjuk. Legalább egy órán át hütöszekrényben pihentetjük. Ezalatt a töltelékhez a lekvárt , diót és porcukrot összekeverjük. Utánna a tésztát háromfelé vágjuk és tepsinagyságúakra nyújtjuk. Kikent tepsire fektetjük az elsö lapot rákenjük a töltelék felét, majd erre a második lapot és rákenjük a töltelék másik felét. Végül a harmadik lappal betakarjuk. Tojássárgájával megkenjük , villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük. Ezután tojássárgájával ismét megkenjük és elömelegített sütöben 180 º fokon kb 45 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihülni majd a tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Ha megdermedt hosszúkás 5x2 centis szeletekre vágjuk.