hétköznapjaink

család, gyerekek, fözés, sütés, kiskert, nyugdíjasok életvitele

Szeretek fözni, új recepteket kipróbálni, különleges ételeket készíteni.

Tapasztalataimat szeretném megosztani .


Az elsö leves amit megtanultam fözni.

Hamis gulyásleves

Hozzávalók:

2 evökanál olaj, egy kisebb hagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, ½ kg burgonya, 1 gerezd fokhagyma, pici köménymag, 30 dkg vegyes zöldség, só, bors.

A felhevített olajhoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk Meghintjük pirospaprikával és gyorsan kevés vízzel felengedjük és elkeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vegyes zöldséget, megszórjuk köménymaggal, beletesszük a préselt fokhagymát és egy nagyon apróra vágott burgonyát . A többi kockára vágott burgonyát akkor tesszük a levesbe amikor a zöldség már félig megfött és a levest kellö mennyiségü vízzel felszaporítjuk. Ízesítjük sóval esetleg pici borssal is, leveskockával vagy vegetával.

hamis_gulyas.jpg


SAJTOS PARADICSOM LEVES

Hozzávalók:

15 g olaj, 15 g vaj, 40 g sajt, 15 g simaliszt, 35 g rizs, 15 g hagyma, 50 g paradicsom püré, petrezselyem zöldje, só.

Készítés:

Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a lisztet és rózsaszínüre pírítjuk. Felöntjük vízzel, megsózzuk és 30 percig fözzük. A rizst megmossuk és sós vízben megfözzük. Hozzáadjuk a leveshez együtt a paradicsompürével és átforraljuk. A kész levesbe beletesszük a vajat és az apróra vágot züldpetrezselymet. Reszelt sajttal tálaljuk.

paradicsomos_leves.jpg

Kedvenc ételeim közé tartozik a:

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók:

Palacsinta tészta: 1/2 liter tej, só, 2 egész tojás, 8 tetejes kanál félgízes liszt. Sütés elött kb. 2 órával bekeverem és állni hagyom. Ebböl az adagból 14-16 palacsinta készíthetö.

Töltelék: 1/2 kg sertés- v. csirkehús, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, zsír vagy étolaj, piros paprika,4 dl tejföl, só, liszt.

Tejfölös mártás:  A maradék pörköltlébe tejfölös habarást öntünk, jól felforraljuk.

Készítés:

Sertés- vagy csirkehúsból pörköltet készítünk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, ledaráljuk. Összekeverjük annyi pörköltlével és tejföllel, hogy kenhetö sürü pépet kapjunk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat. A palacsinták éleit behajtogatjuk, majd feltekerjük. 

Kivajazott tüzálló edényben rakjuk, tejfölös mártással leöntjük és 10-15 percre forró sütöbe rakjuk.

hortobagyi.jpg


Borsópüré leves RIO mare - val

Hozzávalók 4 főre

40 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet), 1 hagyma, 2 sárgarépa,               2  erőleveskocka, 1 tk majoranna, 1 ek petrezselyemzöld, őrölt bors,           1-2 konzerv RIO mare tonhal

Rántáshoz: 3 ek olaj , 3 ek lisz, 1 tkanál pirospaprika

Elkészítés

A sárgarépát megtisztítjuk szeleteljük, a hagymát karikára vágjuk és a borsóval, leveskockákkal, majorannával és a petrezselyemzölddel feltesszük főni annyi vízben hogy éppen ellepje. Az elfött levét utánna töltögetjük. Megfőzzük, botmixerrel pürésítjük. Visszatesszük a tüzhelyre, forrásba hozzuk és hozzáadjuk a rántást.

A rántás készítése: először felhevítjük a zsiradékot, meghintjük a liszttel, majd a kívánt színűre pirítjuk. Ezután tesszük bele a pirospaprikát. Gyorsan elkeverjük és azonnal lehúzzuk a tűzről. Kevés hideg vízzel simára keverjük, utánna állandó keverés mellett felforraljuk majd szűrőn keresztül öntjük a forrásban lévő ételbe. Jól átforraljuk.

Tálaláskor a tanyérokba tetszés szerinti adagokat rakunk a Rio mare tonhalból. Rászedjük a forró levest és bazsalikom levélkékkel díszítjük


snimka089.jpgsnimka089.jpg


Tejfölös tökleves

toklotyo.jpg

Tésztában sült darált hús

Hozzávalók

Tészta:

300 g félgrízes liszt 9 kanál tej, 4 kanál olaj, só, 100 g tehéntúró, 50 g tejföl, 2 k.kanál sütöpor Töltelék: 500 g darált sertéshús, 1 tojás, só, piros paprika majoranna, paprikapüré , zöld petrezselyem örölt fekete bors, reszelt sajt

Kenni: 1 tojássárgája

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sütöport, tejet, olajat, túrót, sót, tejfölt és összegyúrjuk. A tésztát kisikáljuk és megkenjük a töltelékkel, rászórjuk a reszelt sajtot és az apróra vágot petrezselyem zöldjét. Feltekerjük mint a roládot és felszeleteljük. Egy tüzálló tálat kikenünk olajjal vagy zsírral és szorosan egymás mellé belerakjuk a szeleteket . Megkenjük a felvert tojássárgájával . Elömelegített sütöben megsütjük. Még forrón megszórjuk rezselt sajttal.

Töltelék: A darált húst a feltüntetett füszerekkel és a tojással jól összekeverjük

snimka078.jpg



Hússal töltött leveles tészta

Hozzávalók:

350 g leveles tészta, 1 tojássárgája 100 g füstölt sajt, 1 egész tojás  250 g darált sülthús, só, örölt feketebors, szója-szósz, örölt piros édespaprika 2 cikk zúzott fokhagyma 2 keményre fözött tojás.

Elkészítés:

A darált húshoz hozzákeverjük a sót, borsot, örölt pirospaprikát, szója-szószt, worcester-szószt. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk.Hütöben 30 percig pihentetjük.

A leveles tésztát kisikáljuk és nagyobb négyszögekre szeleteljük. Minden négyzet közepére teszünk az ízesített darált húsból és a felszeletelt tojásból. Becsomagoljuk a töltött tésztát és a végeit jól egymáshoz nyomkodjuk. Tetejét bekenjük a felvert tojással és elömelegített sütöben csaknem készre sütjük. Kivesszük a sütöböl, újból megkenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal, visszatéve a sütöbe ráolvasztjuk a sajtot.


snimka079.jpg



Diós gözgombóc

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg simaliszt, 3 dkg élesztö, só, 2 tojássárgája, 15 dkg Rama margarin, 5 dkg porcukor, lekvár Szórat: porcukorral kevert darált dió v. mák de lehet kakaó is.

Elkészítés:

Az élesztöt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet picit megsózzunk és összekeverjük a maradék tejben elhabart tojással és 5 dkg porcukorral. Hozzáadjuk a megkelt élesztöt és jól kidagasztjuk. Megkelesztjük és lisztezett deszkán kinyújtjuk. 6-cm-es kockákra vágjuk melyek közepébe kevés lekvárt teszünk. Gombócokká gömbölyítjük és felolvasztott vajban gyorsan megforgatjuk. Újból hagyjuk kelni. Egy nagyobb fazekat félig megtöltünk vízzel a lábas tetejére konyharuhát kötünk és mikor a víz elkezd forrni rárakjuk a gözgombócokat. Letakarjuk megfelelö nagyságú tállal és a pára fölött mindkét oldaláról 20-20 percig fözzük. (félidöben megfordítjuk). Mikor kész tálra rakjuk és cukrozorr dióval, mákkal vagy kakaóval megszórjuk.


dios_gozgomboc.png



Sonkás érmék

Hozzávalók:

200 g gépsonka, 200 g vaj, 0,5 dl tejszín, 4 tojás, 200 g alma, 2 dl fehérbor, 100 g mandula Elkészítés A finomra darált gépsonkát kikeverjük a vaj felével és tejszínnel. A keményre fözött tojások sárgájat kiszedjük és szintén elkeverjük a maradék vajjal. Az almát 1 cm-es szeletekre vágjuk és forró borral leforrázzuk. Ezeknek a leforrázott almakarikáknak a szélére nyomózsák segítségével sonkahabot a közepére tojáshabot nyomunk. Mandulával és az apróra vágott tojásfehérjével díszítjük. Kitünö elöétel.

rec1.png



Burgonyalepény hordós káposztával

Hozzávalók:

800 g burgonya, 100 g simaliszt, 1 tojás, 200 g savanyú káposzta, 30 g hagyma, 50 g füstölt szalonna, 10 g fokhagyma, örölt feketebors, pici só, 120 g zsír.

Elkészítés:

A meghámozott burgonyát megreszeljük, hozzáadjuk a lisztet, tojást és az apróra vágott lecsorgatott savanyú káposztát. Az apróra vágott szalonnát kevés zsíron megpírítjuk a felszeletelt hagymával majd hozzáadjuk a burgonya- keverékhez. Ízesítjük zúzott fokhagymával, borssal és ha szükséges sóval is. Jól összedolgozzuk és forró zsírban vagy olajban evökanál segítségével kis halmokat rakva mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Teával tálaljuk.

rec11.png


             Burgonyalángos száraz szalámival

Hozzávalók:

400 g fött burgonya, só, 40 g fokhagyma, 4 tojás, 0,3 dl tej, 40 g félgrízes liszt, pirospaprika, 60 g száraz szalámi, 30 bör nélküli szalonna, olaj a kisütéshez. A burgonyát megtörjük, hozzáadjuk a sóval elkevert zúzott fokhagymát. A tojásokat egy bögrében a tejjel, liszttel, paprikával és sóval elkeverjük és hozzáadjuk a burgonyához. Jól összekeverjük és végül belekeverjük a kockára vágott szalámit és szalonnát. Kisebb szedökanál segítségével forró zsírba rakva és lepénykévé formálva mindkét oldalát szép rózsaszínüre sütjük. Nyers zöldségböl készült salátával tálaljuk.

rec22.png


Rakott ementál sajt

Hozzávalók:

300 g kenyér, 100 g vaj, 300 g ementál sajt, 2 nagyobb alma, 4 dl tejföl, 4 tojássárgája, só, örölt fehérbors, örölt szerecsendió

Elkészítés:

A vékony kenyérszeleteket vajon megpírítjuk, az ementál sajtott felszeleteljük és együtt a vékonyra szeletelt kimagozott almával rárakjuk a kenyérszeletkékre. A szeletek mindenböl egyforma szélességüek legyenek. Egy tüzálló tálat kivajazunk és belerakjuk az elkészített szeleteket. Sütöbe rakjuk és mikor a sajt elkezd olvadni ráöntjük a tejfölös keveréket. Tejfös keverék.: A tejfölt elhabarjuk a tojások sárgáival, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Rövid ideig tovább sütjük. Melegen tálaljuk


rec2.png

Palacsinta túrós tésztából

Hozzávalók:

7,5 dl tej, 30 g porcukor, pici só, 2 tojás, 100 g túró, 100 g simaliszt, 40 g olaj, 60 g lekvár.

Elkészítés A tejet, sót, cukrot, tojást jól elhabarjuk. Hozzáadjuk a szitán áttört túrót és utánna a lisztet. Jól összedolgozzuk és 1 órát pihentetjük. Palacsintasütön mindkét oldalát megsütjük. Kisebb szedökanállal adagoljuk. A kisült palacsintákat lekvárral töltjük, tetejüket ízlés szerint megszórjuk porcukorral.


rec3.png



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 5
Heti: 8
Havi: 18
Össz.: 11 664

Látogatottság növelés
Oldal: fözés
hétköznapjaink - © 2008 - 2024 - gondjaim.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »